Ιστορία της ανθρωπότητος. Ο δέκατος ένατος αιών 1775-1900. Τόμος 7ος : η εξέλιξη του πολιτισμού και των επιστημών : η θεμελίωση των νεώτερων χρόνων 1300-1775 - Gottschalk, Luis; Moraze, Charles (Τεγόπουλος Χ.- Νίκας Ν., 1970)
Επιστήμη και τεχνολογία -- Τεχνολογία και κοινωνία -- Εκπαίδευση -- Θετικές επιστήμες -- Οι φυσικές επιστήμες -- Η βιολογία κατά τον δέκατο -- Βιομηχανική επανάσταση -- Μηχανήματα και ατμομηχανές -- Μεταλλουργία και μετάλλευση -- Μεταφορές και επικοινωνίες -- Οικοδομές και δημόσια έργα -- Χαλυβουργία και χημεία