Ιστορία της ανθρωπότητος. Η θεμελίωση των νεότερων χρόνων 1300-1775. Τόμος 5ος : η εξέλιξη του πολιτισμού και των επιστημών : οι μεγάλοι πολιτισμοί του μεσαίωνος 6ος-12ος αιών - Elisseeff, Vadime; Gottschalk, Luis; Naudou, Jean; Wiet, Gaston; Wolf, Philipe (Τεγόπουλος Χ.- Νίκας Ν., 1970)
Η ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης -- Λογοτεχνική έκφραση -- Καλλιτεχνική έκφραση -- Προϊστορική πολιτιστική ανάπτυξη του νέου κόσμου -- Νεολιθικές εγκαταστάσεις στην Ωκεανία -- Αφρική -- Απολογισμός του παγκόσμιου πολιτισμού απο τον 4ο εως τον 13ο αιώνα -- Η θεμελίωση των νεώτερων χρόνων 1300-1775 -- Το πολιτικοοικονομικό και κοινωνικό υπέδαφος -- Οι μεγάλες θρησκείες γύρω στα 1300 -- Μεγάλα θρησκευτικά γεγονότα 1300-1775