Η Καρτερία : η θρυλική αποστολή του Σάκλετον στην Ανταρκτική - Alexander, Caroline (Ωκεανίδα, 1999)
Μία από τις τελευταίες μεγάλες περιπέτειες της ηρωϊκής εποχής των εξερευνήσεων - η μεγαλύτερη ίσως από όλες. Πρόκειται για το συγκλονιστικό χρονικό της εξερευνητικής αποστολής του Σερ Ερνεστ Σάκλετον στην Ανταρκτική τον Αύγουστο του 1914, βασισμένο στα ημερολόγια του πλοίου και των αντρών του πληρώματος και σε άγνωστες μέχρι σήμερα πηγές. Μαζί, για πρώτη φορά, δημοσιεύονται όλες οι αυθεντικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Αυστραλού φωτογράφου Φρανκ Χάρλεϊ, μέλους της αποστολής, που ζωντανεύουν με τρόπο μοναδικό τον εικοσάμηνο αποκλεισμό τους στον Νότιο Πόλο. Κείμενο και εικόνες αναπλάθουν την τροματκική ομορφιά της Ανταρκτικής, τη φρικτή καταστροφή του πλοίου και τον καθημερινό, ηρωικό αγώνα του πληρώματος να κρατηθεί στη ζωή, μέχρι και την τελική σωτηρία - ένα αληθινό θαύμα που οφείλεται κυρίως στη χαρισματική ηγεσία του Σάκλετον.