Ιστορία της ανθρωπότητος. Ο αρχαίος κόσμος 1200 π.Χ. μέχρι 500 μ.Χ. Τόμος 3ος : η εξέλιξη του πολιτισμού και των επιστημών - Pareti, Luigi (Τεγόπουλος Χ.- Νίκας Ν., 1970)
Εποπτεία της UNESCO Περιεχόμενα: Παγκόσμια ιστορία από το 500 π.Χ. ως τη χριστιανική περίοδο -- Η εξέλιξη της γλώσσας και της γραφής ως το 1 μ.Χ. -- Η ανάπτυξη της τεχνικής, του εμπορίου και των επιστημών -- Διοικητική οργάνωση, πολιτικός βίος και κοινωνική σύνθεση -- Η θρησκεία και το ξεκίνημα της φιλοσοφίας -- Λογοτεχνία και τέχνη: 500 π.Χ. έως 1 μ.Χ. -- Το ιστορικό περίγραμμα από τις αρχές της χριστιανικής εποχής έως το 500 μ.Χ. -- Γλώσσα και γραφή -- Εμπόριο τεχνολογία και επιστήμη -- Πολιτική εξουσία και δημόσια διοίκηση -- Θρησκεία και φιλοσοφία: Ο χριστιανισμός έως τον πέμπτον αιώνα -- Λογοτεχνία και τέχνη έως το 500 μ.Χ. περίπου