Ιστορία της ανθρωπότητος. Οι αρχές του πολιτισμού, o αρχαίος κόσμος 1200 π.Χ. - 500 π.Χ. Τόμος 2ος : η εξέλιξη του πολιτισμού και των επιστημών - Pareti, Luigi; Woolley, Leonard Charles (Τεγόπουλος Χ.- Νίκας Ν., 1970)
Εποπτεία της UNESCO Περιεχόμενα: Οι αρχές του πολιτισμού Η τεχνική τέχνες και επαγγέλματα -- Η οικονομική συγκρότηση -- Γλώσσες και συστήματα γραφής, Εκπαίδευση -- Οι επιστήμες -- Θρησκευτικές πεποιθήσεις και συνήθειες -- Οι καλές και εφαρμοσμένες τέχνες -- Μουσική και λογοτεχνία -- Τα όρια του πολιτισμού κατά την εποχή του ορείχαλκου -- Ο αρχαίος κόσμος 1200 π.Χ. - 500 π.Χ. Τα κύρια ιστορικά γεγονότα από το 1200 π.Χ. έως το 500 π.Χ. -- Η εξέλιξη των γλωσσών και των συστημμάτων γραφής έως το 500 π.Χ. -- Τεχνολογία, εμπόριο, επιστήμη -- Πολιτική οργάνωση και κοινωνικός βίος -- Η θρησκεία και το ξεκίνημα της φιλοσοφίας -- Λογοτεχνία και τέχνη 1200-600 π.Χ.