Η καθημερινή ζωή στο Βερολίνο την εποχή του Χίτλερ : με χάρτη του Βερολίνου, βιβλιογραφία, ευρετήρια - Marabini, Jean (Λαοί και πολιτισμοί, 1992)
Όταν ο Χίτλερ γίνεται καγκελάριος του τρίτου Reich, τον Ιανουάριο του 1933, εφαρμόζει την πολιτική που είχε σχεδίαση ως αρχηγός του εθνοσοσιαλιστικού κόμματος: καταστολή κάθε αντιπολίτευσης, συλλήψεις, ρατσιστικοί διωγμοί, τονισμένοι από τις πομπώδεις εκδηλώσεις του πλήθους που αποτελούν το τελετουργικό του ναζιστικού καθεστώτος. Ο συγγραφέας περιγράφει σε αυτό το βιβλίο το πέρασμα του Βερολίνου που γιορτάζει τα χρόνια του θριάμβου στο πολιορκημένο Βερολίνο των χρόνων που βομβαρδίζεται. Οι βερολινέζοι, με τους οποίους αναμιγνύονται και οι εθελοντές της υποχρεωτικής εργασίας που έρχονται απ' όλη την Ευρώπη, επιστρατεύονται στην προσπάθεια για τον ολοκληρωτικό πόλεμο. Μια γερμανική αντίσταση που τείνει να εκδηλωθεί, φωτίζεται σημαντικά από το συγγραφέα. Θα εξαλειφθεί χτυπημένη αδυσώπητα.