Η καθημερινή ζωή των Αζτέκων : λίγο πριν από την ισπανική κατάκτηση - Soustelle, Jacques (Λαοί και πολιτισμοί, 1997)
Εδώ και πέντε σχεδόν αιώνες, ένας λαμπρός και περίεργος πολιτισμός, ριζικά διαφορετικός από τον Αρχαίο μας Κόσμο, αφανιζόταν στις όχθες των μεγάλων λιμνών του κεντρικού Μεξικού. Θα υπέκυπτε γρήγορα στα πλήγματα μιας δράκας Ισπανών στρατιωτών. Η ιστορία αναφέρει λίγα παραδείγματα παρόμοιων καταστροφών. Πώς ζούσαν οι Αζτέκοι; Ποιες ήταν οι συνήθειες, οι πίστεις τους, οι δουλειές τους, οι διασκεδάσεις τους οι καθημερινές; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά ο Ζ. Σουστέλ. Από την αυτοκρατορική πόλη των πυραμίδων ως την καλύβα του πληβείου, από τη μεγαλοπρέπεια των κήπων ως τη δράση την αεικίνητη των αγορών, από την πολύχρωμη ποικιλία των ενδυμασιών ως την τέχνη των ιερών γλυφών, ένας ολόκληρος κόσμος αναδύεται στις σελίδες του βιβλίου. Οικογενειακή ζωή: εκπαίδευση των νεαρών βλαστών, τελετές για τη γέννηση, το γάμο και το θάνατο, πολιτική ζωή: τύπος κυβέρνησης, αυλικές δολοπλοκίες και πόλεμοι, θρησκευτική ζωή: τελετές, χοροί, ανθρωποθυσίες. Οι πολλαπλές όψεις της αζτεκικής αυτοκρατορίας στο απόγειο της δύναμής της περιγράφονται στο βιβλίο αυτό με θέρμη μεγάλη και βαθιά γνώση της χώρας των ανθρώπων και των γλωσσών.