Λαογραφικά Βοΐου - Παπανικολάου, Φώτης (Σύλλογος Ροδοχωριτών ¨Η Πρόοδος¨, 1999)
Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν και οι αγρότες γίνονται μικροαστοί στις μεγάλες πόλεις ή μεταναστεύουν αλλού. Όσοι μένουν στο Άνω Βόιο, δεν έχουν σχέση με τους προγόνους τους ούτε στις καθημερινές συνθήκες εργασίας και ζωής ούτε στις αξίες ούτε στις αντιλήψεις — ίσως και γι’ αυτούς τους λόγους γίνεται περισσότερο αναγκαία αλλά και ελκυστική η αναπαράσταση της ζωής τους, έτσι λαμπρά, συστηματικά και γόνιμα που μας την παρουσιάζει ο Φώτης Παπανικολάου στο πλούσιο έργο του.