Η καθημερινή ζωή των θεών στην αρχαία Ελλάδα - Sissa, Giulia (Λαοί και πολιτισμοί, 1993)
Ο Τρωικός Πόλεμος, παρά την ταραγμένη ιστορία των μαχών του, στην πραγματικότητα ξεφεύγει από τους ανθρώπους: για τον Όμηρο, οι θεοί είναι εκείνοι που κινούν το παιχνίδι και λύνουν τις διαφορές τους. Αφιερώνουν το χρόνο τους σ' αυτό τον πόλεμο. Απ' αυτή την άποψη η Giulia Sissa βρήκε στην Ιλιάδα του Ομήρου υλικό για την εξερεύνηση του καθημερινού των θεών στην αρχαία Ελλάδα: από τι συνίσταται το σώμα τους και με τι τρέφονται; Ποια είναι η οργάνωση της κοινωνίας τους; Ποια η ζωή τους στον Όλυμπο και στον κόσμο των ανθρώπων; Οι θεοί μοιράζονται: ονειρεμένο πρότυπο απέραντης ευχαρίστησης αλλά και παράδειγμα που οικοδομεί την υποχρέωση μέσα στον κόσμο. Έρωτες, συμπόσια, φιλονικίες... Τι επιθυμούν όμως πραγματικά; Στο δεύτερο μέρος αυτού του βιβλίου, ο Marcei Detienne δείχνει πώς οι πολίτες διατηρούν καθημερινές σχέσεις με τους θεούς και τι απογίνονται οι Ολύμπιοι, καλεσμένοι να έλθουν να κατοικήσουν στους ανθρώπους που είναι οργανωμένοι σε πόλη. Οι θεοί είναι παρόντες στο κέντρο των τελετουργιών της κοινωνικής ζωής: στις θυσίες, τη διατροφή, τις πολιτικές συνελεύσεις, τον πόλεμο, τη σεξουαλικότητα... Με δυο λόγια, οι θεοί είναι απαραίτητοι στην πόλη ενεργούν όμως πραγματικά σαν κύριοι που φθονούν τους εφήμερους θνητούς; Δεν θα ήταν σωστότερα -κι αυτό ισχύει κυρίως στις πρώτες δημοκρατίες- υποδουλωμένοι, ή τουλάχιστον υποταγμένοι, στις αποφάσεις των συμβουλίων και των συνελεύσεων των ανθρώπων; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)