Η καθημερινή ζωή στην εποχή του Ομήρου - Mireaux, Emil, 1885-1969 (Λαοί και πολιτισμοί, 1995)
Η εποχή του Ομήρου αρχίζει με τον 8ο αιώνα και τελειώνει το αργότερο με τον 7ο. Άλλωστε και η χρονολογία της θεμελίωσης της όγδοης Τροίας τοποθετείται προς το 700 π.Χ. Πως ζούσαν οι άνθρωποι σ' αυτή την ταραγμένη εποχή; Ποια ήταν τα ήθη και ο τρόπος ζωής των διαφόρων τάξεων, οι μέθοδοι εργασίας τους, οι καθημερινές τους ενασχολήσεις, οι αντιλήψεις τους για τη ζωή; Ο Αιμίλιος Μιρώ απαντάει σ' όλα αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά άλλα ακόμη. Τα πολυάριθμα ντοκουμέντα που μπόρεσε να συγκεντρώσει, αξιοποιημένα από την επιστημονική του ικανότητα, του επέτρεψαν να μας προσφέρει μια πολύ ζωντανή εικόνα της καθημερινής ζωής των Ελλήνων αυτού του αιώνα. [...] Ο Αιμίλιος Μιρώ, με την άνεση που χαρακτηρίζει το γράψιμό του, ανασταίνει, κυριολεκτικά, αυτόν τον πολιτισμό, που προμηνύει την έλευση του μεγάλου ελληνικού θαύματος της κλασικής εποχής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)