Η καθημερινή ζωή στη νότιο Αμερική κατά την εποχή του Μπολίβαρ : 1809-1830 - Demelas, Marie-Danielle, 1950- (Λαοί και πολιτισμοί, 1995)
Στις 272 σελίδες του πρωτότυπου αυτού έργου ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει την αιματηρή πορεία των υπόδουλων στην Ισπανία χωρών της Νότιας Αμερικής προς την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους. Αποφασιστικής σημασίας πρωταγωνιστής της εποποιίας εκείνης των πρώτων δεκαετιών του 19ου αιώνα στάθηκε ο Νοτιοαμερικανός στρατηγός και πολιτικός Σίμων Μπολιβάρ (Καράκας Βενεζουέλας 1783 - Σάντα Μαρία Κολομβίας 1830). Οι συγγραφείς του έργου, με ύφος γλαφυρό και με αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία, περιγράφουν τους εικοσάχρονους αγώνες των Νοτιοαμερικανών σε σειρά δραματικών συγκρούσεων, απογοητεύσεων, ανταγωνισμών, εθνικών και προσωπικών, και επιτυχιών για υιοθέτηση δημοκρατικού συστήματος βασισμένου στη λαϊκή κυριαρχία.