Ο αστός : πνευματικές προϋποθέσεις και ιστορική πορεία του δυτικού καπιταλισμού - Sombart, Werner (Ο νεώτερος ευρωπαϊκός πολιτισμός, 1998)
"Ο Αστός" δεν αποτελεί απλώς έναν ανθρώπινο χαρακτήρα ανάμεσα σε άλλους. Συνιστά έναν ψυχολογικό και συνάμα κοινωνιολογικό και ιστορικό τύπο, ο οποίος ενσαρκώθηκε στην καπιταλιστική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, σφραγίζοντας έτσι τον νεώτερο δυτικό πολιτισμό. Ο Sombart εντοπίζει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της αστικής-καπιταλιστικής νοοτροπίας σε αντιπαράθεση με την προαστική οικονομική συμπεριφορά, εξηγεί το ρόλο του σταθμιστικού λογισμού στη γένεση της καπιταλιστικής επιχείρησης και συνάμα εκθέτει τα φιλοσοφικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά ρεύματα, τα οποία συνέτειναν στην εμπέδωση και την εξάπλωση του καπιταλιστικού πνεύματος. Βέβαια, τα ρεύματα αυτά έδρασαν με διαφορετικό τρόπο σε διάφορες χώρες κι έτσι η έκθεση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων αποτελεί κι αυτή, όπως δείχνει ο Sombart, αναπόσπαστο μέρος της γενετικής ιστορίας του καπιταλιστικού φαινομένου. Επίσης ουσιώδης είναι η ανασκόπηση των προόδων της τεχνικής, των υπερπόντιων ανακαλύψεων και εμπορικών δραστηριοτήτων. Τέλος, και εφόσον το καπιταλιστικό φαινόμενο πρόκειται να συλληφθεί ως χαρακτηριστική δομή και ως ιστορικό σύνολο, πρέπει να διευκρινισθούν τα ερωτήματα τι είναι καπιταλισμός και ποιες είναι οι μεγάλες φάσεις ή τομές στην ιστορική του πορεία. Το βιβλίο του Sombart αγκαλιάζει τα προβλήματα αυτά σε όλο τους το εύρος και από πολλαπλές σκοπιές, συνδέει δηλαδή την ψυχολογική και κοινωνιολογική με την οικονομολογική και ιδεολογική ανάλυση. Ακριβώς γι' αυτό συνιστά κλασική συμβολή στην έρευνα του νεώτερου δυτικού πολιτισμού στο σύνολό του.