Η καθημερινή ζωή στη Μονμάρτη τον καιρό του Πικάσο 1900-1910 - Crespelle, Jean-Paul (Λαοί και πολιτισμοί, 1997)
Στις αρχές του αιώνα μας, λίγο έξω από το Παρίσι, στο γραφικό λόφο της Μονμάρτρης, που τότε δεν ήταν παρά ένα όμορφο χωριό, βρέθηκαν μαζί-από μια συγκυρία που σπάνια συναντάμε στην Ιστορία της Τέχνης-οι κυριότεροι δημιουργοί της σύγχρονης ζωγραφικής: ο Πικασό, ο Ντεραίν, ο Ματίς, ο Μπρακ, ο Χουάν Γκρί, ο Βιγιόν, ο Ουτριλλό, ο Λωτρέκ. Και δίπλα σ αυτούς τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν τις νέες τάσεις της Τέχνης, το φωβισμό, τον κυβισμό, την αφηρημένη Τέχνη, συνωστίζονταν οι μεγαλύτεροι ποιητές των αρχών του αιώνα: ο Μαξ Ζακόμπ, ο Απολλιναίρ, ο Ρεβερντύ, ο Αντρέ Σαλμόν. Όλοι αυτοί οι ζωγράφοι και οι ποιητές έκαμαν το γραφικό χωριό της Μονμάρτρης έναν γοητευτικό θρύλο. Στο βιβλίο αυτό ο Ζαν-Πωλ Κρεπέλ ζωντανεύει αυτόν το θρύλο μ' ένα τρόπο μοναδικό. Τα άθλια και παγερά δωμάτια όπου ζούσαν και εργάζονταν οι καλλιτέχνες, οι άγνωστες πλευρές της προσωπικής τους ζωής, τα καφενεία, τα ταβερνεία, τα γραφικά μπιστρό όπου σύχναζαν, ο αγώνας για τον επιούσιο, οι έρωτές τους, η μποέμικη ζωή τους, όλη η γοητεία της Μονμάρτρης ζωντανεύουν σ' αυτό το βιβλίο.