Παραμύθια από τη Μαδαγασκάρη - Ορφανού, Αλεξία; Ορφανού, Αλεξία (Του κόσμου τα παραμύθια ;, 2016)
Λαϊκά παραμύθια της Μαδαγασκάρης που τα συνέλεξαν και τα κατέγραψαν μετανάστες από γηγενείς κατοίκους του νησιού γύρω στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα παραμύθια της συλλογής αυτής μας ταξιδεύουν νοερά στη Μαδαγασκάρη και μας εξηγούν με το δικό τους τρόπο γιατί οι σκύλοι μυρίζονται όταν συναντιούνται και τι κάνουν για να περνούν με ασφάλεια ποτάμια όπου ζουν κροκόδειλοι. Δίνουν τη δική τους ερμηνεία για τη δημιουργία του Σύμπαντος και της Γης. Μας εξηγούν πώς δημιουργήθηκαν το νερό, η θάλασσα, τα βουνά, οι πεδιάδες και το τροπικό κλίμα. Πώς δημιουργήθηκαν τα έμβια όντα και τι γίνεται με τα σώματα και τις ψυχές μετά το θάνατο. Πώς έμαθαν οι πρώτοι άνθρωποι να καλλιεργούν τη γη και πώς άρχισε να καλλιεργείται το ρύζι. Αφηγούνται επίσης, ιστορίες με μάγους και δράκους. Πώς η Φαραμαλέμη και ο Κουτουμπεκίμπου σκότωσαν τον δράκο Τριμουμπέ. Και πώς ο Αντριαμπέλου σκότωσε το ερπετό με τα εφτά κεφάλια. Πώς ο αστρολόγος Ρανουκουμπέ βοήθησε τον Ικότο να παντρευτεί την κόρη του θεού. Πώς ο μάντης-γιατρός βοήθησε τον Ραζαναχάρη να γιατρευτεί. Πώς δημιουργήθηκε το κοραλλιογενές νησάκι Ανκιβούγκι και τι έγινε όταν το Αστροπελέκι πολέμησε με τις Φλόγες. Τα παραμύθια εξηγούν, ακόμα, για ποιο λόγο στη Μαδαγασκάρη ανέβαιναν στο θρόνο γυναίκες. Και μας δίνουν τη δική τους εκδοχή για την προέλευση της αγαμίας, του γάμου και της πολυγαμίας.