Μεταφυσική των ηθών - Kant, Immanuel, 1724-1804 (Σμίλη, 2013)
Κυκλοφόρησε, μεταφρασμένο για πρώτη φορά στα ελληνικά, το έργο του Ιμμάνουελ Καντ (1724-1804), "Μεταφυσική των ηθών", με μετάφραση, σημειώσεις και επιλεγόμενα του Κώστα Ανδρουλιδάκη. Η "Μεταφυσική των ηθών" (1797), το τρίτο κύριο ηθικό έργο του Καντ έπειτα από τη "Θεμελίωση της μεταφυσικής των ηθών" (1785) και την "Κριτική του πρακτικού Λόγου" (1788), αποτελείται από δύο μέρη: τη "Θεωρία του δικαίου" και τη "Θεωρία της αρετής". Περιλαμβάνει τη φιλοσοφία του δικαίου, την πολιτική θεωρία και την ηθική, και μάλιστα το ειδικό μέρος της ή την εφαρμοσμένη ηθική. Το βιβλίο πραγματεύεται θεμελιώδη ζητήματα, όπως: η σχέση δικαίου και ηθικής, η σχέση φυσικού (ή ελλόγου) και θετικού δικαίου, η θεμελίωση του δικαίου και του κράτους, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ηθικές αρετές ή αξίες αλλά και τα αντίστοιχα ηθικά ελαττώματα. Η "Μεταφυσική των ηθών", ένα έργο-σταθμός, αποτελεί την τελική μορφή της πρακτικής φιλοσοφίας του Καντ. Η σημασία της είναι ισοδύναμη με εκείνη των άλλων καντιανών Κριτικών. Το έργο άσκησε καταλυτική επιρροή τόσο στη φιλοσοφία και την πολιτική θεωρία όσο και στη νομοθεσία (λ.χ., επηρέασε τη σύνταξη τόσο των γερμανικών Συνταγμάτων του 19ου και του 20ού αιώνα όσο και του αυστριακού και του γερμανικού Αστικού Κώδικα). Το βιβλίο μεταφράζεται από το πρωτότυπο, για πρώτη φορά στα ελληνικά, από τον διακεκριμένο μελετητή και μεταφραστή του Καντ, Κώστα Ανδρουλιδάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με κατατοπιστικά Επιλεγόμενα, πραγματολογικές και ερμηνευτικές σημειώσεις, χρονολόγιο της ζωής και των έργων του Καντ, βιβλιογραφία και ευρετήρια ονομάτων και εννοιών. Σε ποιους απευθύνεται: Σε νομικούς και πολιτικούς επιστήμονες, σε ιστορικούς. Σε φοιτητές και καθηγητές φιλοσοφίας, Νομικής, πολιτικών επιστημών, ιστορίας, θεολογίας.