Περικλής και κλασική Αθήνα - Πίνη, Εύη (Ένα πρόσωπο, μια εποχή, 2009)
Το βιβλίο της Εύης Πίνη "Περικλής και κλασική Αθήνα", το δεύτερο στη σειρά "Ένα πρόσωπο - Μια εποχή", παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αθηναίου πολιτικού, μιας από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Μέσα από κείμενα ιστορικών και ποιητών που τον γνώριζαν προσωπικά (όπως ο Θουκυδίδης και ο κωμικός ποιητής Κρατίνος), αλλά και από γραπτά μεταγενέστερων συγγραφέων (όπως ο Πλούταρχος), σκιαγραφείται η προσωπικότητα του σημαντικότερου δημόσιου άνδρα που γέννησε ο 5ος αιώνας π.Χ. Το βιβλίο, με άξονα τη ζωή του Περικλή, παρουσιάζει, μέσα από τα παραθέματα και την εικονογράφηση, τα γεγονότα της εποχής και ταυτόχρονα την πόλη της αρχαίας Αθήνας και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της, κατά την περίοδο της ακμής της, τον 5ο αιώνα π.Χ., το λεγόμενο "χρυσό αιώνα". Μέσα από πλήθος ντοκουμέντων δίνονται πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλης-κράτους της Αθήνας, το πολιτικό της σύστημα (δημοκρατία) και τους θεσμούς που το συγκροτούσαν (Εκκλησία του Δήμου, δικαστήρια κ.ά.), για την εκπαίδευση των αρχαίων Αθηναίων, το θέατρο και τις τέχνες. Το βιβλίο αναφέρεται επίσης στα μεγάλα έργα της εποχής (ανοικοδόμηση Παρθενώνα), στα μεγάλα γεγονότα του Πελοποννησιακού Πολέμου και στη διαμάχη με τη Σπάρτη, αλλά και στις καθημερινές συνήθειες των Αθηναίων πολιτών. Η εικονογράφηση προέρχεται από ποικίλο αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες, σκίτσα, γκραβούρες καθώς επίσης και τρισδιάστατες απεικονίσεις των αρχαίων μνημείων, γραμμικά σχέδια, χάρτες και διαγράμματα, τα οποία αντλήθηκαν από πολλές πηγές. Ο σχεδιασμός του βιβλίου υποστηρίζει την πολλαπλή αυτή οπτική -αφήγηση, εικονογράφηση, ντοκουμέντα- και δίνει μια σύγχρονη, φρέσκια ματιά στην Ιστορία μας. Στο τέλος του βιβλίου ένα αναλυτικό γλωσσάρι προσφέρει επιπλέον πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα της εποχής. Υπάρχει επίσης κατάλογος ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο για επιπλέον αναζήτηση.