Γαργαντούας και Πανταγκρυέλ - Rabelais, Francois, π. 1490-1553 (Ξένη λογοτεχνία / Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2012)
Τι άλλο είναι η ζωή, λέει ο Φρανσουά Ραμπελαί (1483-1553), εκτός από τη χαρά που πηγάζει από την καλοπέραση του σώματος, από τη σοφία που καλλιεργεί η απλότητα της σκέψης, από τον καλό λόγο που κατατροπώνει τη βλακεία και την ψευτιά; Ο Γαργαντούας και ο πατέρας του Πανταγκρυέλ είναι τα δείγματα ενός ανθρωπισμού που έδωσε αξία στις λαϊκές αντιλήψεις και οικοδόμησε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ο πρώτος συγγραφέας της Δυτικής Ευρώπης είναι ο γιατρός, ιερωμένος, πατέρας νόθων παιδιών, λάτρης των αρχαίων ελληνικών, οπαδός της υπερβολής Ραμπελαί. Ο συγγραφέας που μας θυμίζει πως "το γέλιο είναι γνώρισμα του ανθρώπου και μόνο". Έτσι, ξεκινώντας από την αρχή του κόσμου, φτάνει στο βασίλειο των γιγάντων όπου παρακολουθεί τα πολλά και περίεργα, ανακαλύπτει τα σπουδαία και τα ταπεινά, τα παράλογα και τα μαγικά, το μεγαλείο του παιχνιδιού και της γνώσης.