Δυο φορές άνοιξη : μυθιστόρημα - Κοντολέων, Μάνος, 1946- (Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία : Πεζογραφία ;, 2014)
Σπουδαστές ήταν η Aνθή και ο Δημήτρης, όταν γνωριστήκανε, ερωτευθήκανε και, προτού καν κλείσουνε τα είκοσί τους χρόνια, παντρευτήκανε. Η Ανθή είχε μείνει έγκυος. Το πρώτο παιδί γρήγορα θα το ακολουθήσει ένα δεύτερο. Κι ενώ ο Δημήτρης ανέρχεται επαγγελματικά, η Ανθή αισθάνεται και είναι εγκλωβισμένη σε μια ζωή οικογενειακής ρουτίνας. Η εισβολή στην καθημερινότητά της του γοητευτικού φωτογράφου Μανουήλ θα της φανερώσει το τι σημαίνει να σε ερωτεύονται με πάθος, αλλά και το τι η ίδια είναι ικανή να δημιουργήσει. Μα όταν ο Μανουήλ θα της προτείνει να τον ακολουθήσει, εκείνη θα προτιμήσει να μείνει κοντά στον άντρα και στα δυο αγόρια της. Όμως η ίδια η ζωή έχει διαφορετικά αποφασίσει. Ένα τρίτο παιδί έρχεται κορίτσι αυτή τη φορά. Κι έτσι εκείνο που κάποιος σχεδιάζει δε σημαίνει πως είναι και αυτό που θα συμβεί. Η Ανθή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιθυμίες της κι αυτές που αργοσβήνουνε κι όσες ζητάνε να ανθοφορήσουν.