Η σκοτεινή καρδιά της Βαρκελώνης - Gimenez Bartlett, Alicia (Αστυνομικό / Μεταίχμιο, 2017)
Βραβείο Καλύτερου Ξένου Μυθιστορήματος Μαύρης Λογοτεχνίας, Grinzane Cavour Noir 2006 Ένας άντρας βρίσκεται νεκρός σε ένα παγκάκι του πάρκου της Σιουδαδέλα, στη Βαρκελώνη. Κανένα στοιχείο πάνω του δεν είναι δυνατό να προσδιορίσει την ταυτότητά του. Οι ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους η επιθεωρήτριας Πέτρα Ντελικάδο και ο πιστός της βοηθός Φερμίν Γκαρθόν «δείχνουν» τις συμμορίες των σκίνχεντ: Αυτόπτης μάρτυρας τους είδε να ξυλοκοπούν ανελέητα το θύμα. Η ιατροδικαστίνα όμως διαφωνεί: Κανένας ξυλοδαρμός? το θύμα φέρει τραύμα από σφαίρα. Και αυτή είναι η αρχή του μυστηρίου... Η διασημότερη επιθεωρήτρια της Ισπανίας, Πέτρα Ντελικάδο, σε ένα διαφορετικό βιβλίο, μια αγωνιώδη περιήγηση στον σκοτεινό κόσμο των ανέργων, των αστέγων και των χωρίς χαρτιά μεταναστών, μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, κι ο φόβος βρίσκει τον δρόμο να τρυπώσει στην καρδιά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό για έναν φαν της νουάρ λογοτεχνίας από το να ανακαλύπτει ένα νέο πρωταγωνιστικό δίδυµο αστυνοµικών µε εκπληκτική χηµεία. Η Alicia Gimenez Bartlett µάς προσφέρει ακριβώς αυτή την ικανοποίηση µε το βιβλίο της. Philadelphia Inquirer