Το μειδίαμα του Σωκράτη - Λυγίζος, Πέτρος Ι., 1966- (Το Ανώνυμο Βιβλίο, 2016)
Αθήνα, 5ος αιώνας π.Χ. Ένας ξυπόλυτος σκυφτός άνδρας με φθαρμένο χιτώνα και ακατέργαστη βακτηρία περπατά στους δρόμους της πόλης που γέννησε τη δημοκρατία διδάσκοντας τη φιλοσοφία του. Είναι ο Σωκράτης. Ένας νεαρός αριστοκράτης εθισμένος στην καλοπέραση, μαθητής των πιο ένδοξων σοφιστών, ο Αριστόβουλος, επηρεάζεται από τις ιδέες του φιλοσόφου και αρχίζει να αμφισβητεί αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες μέσα του. Με φόντο μια πόλη στη μεγάλη ακμή της αλλά και στην απόλυτη παρακμή, λόγω του πολυετούς Πελοποννησιακού πολέμου, ο Αριστόβουλος ετοιμάζεται να δώσει τη δική του μάχη. Τη μάχη ενάντια στην κοινωνική του τάξη, ενάντια στον πατέρα του, ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ξεναγεί τον αναγνώστη στην εποχή που συνέβησαν οι πιο σημαντικές αλλαγές στο πνεύμα και στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Μια άμεση και διαυγής περιγραφή, η οποία εστιάζει στα γεγονότα που αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα των άρτια δομημένων ηρώων, ενισχύοντας έτσι τη δραματικότητα της αφήγησης.