Beta-I : πειραματικός έφηβος κλώνος - Cohn, Rachel (Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους : Μυθιστορήματα φαντασίας, 2015)
Η Ελύζια είναι μια δεκαεξάχρονη beta, ένα πειραματικό μοντέλο έφηβου κλώνου, προορισμένο να υπηρετεί τους κατοίκους του Ντεμέζνι, ενός νησιωτικού παράδεισου μόνο για πλούσιους. Στην αρχή, η ζωή της Ελύζια είναι ειδυλλιακή. Όμως, τι είναι αυτές οι αναμνήσεις που την κατακλύζουν κάθε φορά που βουτάει στο νερό; Γιατί γεύεται, νιώθει, ποθεί και νοιάζεται για τους άλλους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να παραμένει αναίσθητη; Οι κανονικοί κλώνοι δεν έχουν ψυχή... Το πρώτο μέρος ενός τολμηρού δίτομου έργου επιστημονικής φαντασίας για την αγάπη και το θάρρος σ' έναν κόσμο επίπλαστο, γεμάτο διαφθορά.