Επτά αμαρτήματα και πέντε δυσκολίες = Sieben Sunden und Funf Schwierigkeiten - Brecht, Bertolt, 1898-1956 (Σύμμεικτα, 2017)
Το βιβλίο περιέχει υπό τον τίτλο Επτά αμαρτήματα και πέντε δυσκολίες μιά ποιητική συλλογή (στην πραγματικότητα δύο ομάδες ποιημάτων: Από ένα αναγνωστικό για κατοίκους των πόλεων και Στο αναγνωστικό για κατοίκους των πόλεων ανήκοντα ποιήματα καθώς και ένα σ' αυτές ανήκον Παράρτημα), ένα λιμπρέτο για μπαλέτο (Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των μικροαστών -μπαλέτο-) και ένα άρθρο (Πέντε δυσκολίες κατά το γράψιμο της αλήθειας) του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Τα ποιήματα της συλλογής, γραμμένα γύρω στο 1926, κρατούν μπροστά στους γερμανούς κατοίκους των πόλεων εκείνων των δύσκολων καιρών έναν καθρέφτη για να δουν τη ζωή που ζουν. Στο λιμπρέτο, γραμμένο το 1933, ο Μπρεχτ καταστρέφει τις αυταπάτες των μικροαστών. Τέλος, το άρθρο, γραμμένο λίγα χρόνια αργότερα, δεν απευθύνεται πλέον ειρωνικά διδακτικά και ενίοτε δεικτικά στα ανίδεα θύματα, αλλά σε εκείνους που γνωρίζουν την κατάσταση και επιθυμούν να πράξουν κάτι, δηλαδή να γράψουν κάτι, τουτέστιν την αλήθεια, γι' αυτήν την κατάσταση, και να συμβάλλουν έτσι στην υπέρβασή της. Το άρθρο θέτει στον σωστό φωτισμό την ποιητική συλλογή και το λιμπρέτο.