Ταξίδι με την Οδύσσεια : μια περιπλάνηση του σήμερα μέσα στο χθες και του χθες μέσα στο σήμερα - Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, 1967- (Βιβλία για παιδιά και για νέους : Μυθολογία, 2016)
Συνώνυμη της περιπέτειας και της περιπλάνησης από τις απαρχές της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, η "Οδύσσεια" έχει γνωρίσει αναρίθμητες μεταφράσεις και διασκευές κι έχει ταξιδέψει από τις σχολικές τάξεις μέχρι τις κινηματογραφικές αίθουσες και όπου αλλού η φαντασία τριγυρίζει. Εδώ, η Αλεξάνδρα Μητσιάλη, με τη φιλολογική της επάρκεια και τη συγγραφική της ευαισθησία, μεταφέρει το ομηρικό έπος σε νεοελληικό, στολιστό και φροντισμένο δεκαπεντασύλλαβο, πατώντας στη δημοτική παράδοση και στην κατοπινή του μετάπλαση σ' έντεχνο λόγο, από τον Σολωμό στον Παλαμά και από εκεί στον Σεφέρη και στον Ρίτσο, μπολιάζοντας το αρχαίο κείμενο με εμβληματικούς στίχους των μεγάλων μας ποιητών". Γιάννης Δούκας.