Καστοριά : κέντρο ζωγραφικής την εποχή των Παλαιολόγων, 1360-1450 - Τσιγαρίδας, Ευθύμιος Ν., 1937- (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, 2016)
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών παραδίδει τον ανά χείρας τόμο στο Κοινόν των Ελλήνων και στην επιστημονική κοινότητα με την πεποίθηση ότι η συλλεκτική αυτή έκδοσή της προσφέρει μια σπάνια πηγή πληροφοριών και αισθητική απόλαυση. Δέκα εννέα βαρύτιμες εκκλησιές της Καστοριάς, της Άνω Μακεδονίας και της Ηπείρου με τις κτητορικές επιγραφές τους και τις άγιες εικόνες τους αφηγούνται συναρπαστικά την Ιστορία της Μακεδονίας κατά τον πρώτο αιώνα της οθωμανικής κυριαρχίας και τα τελευταία προηγούμενα χρόνια με επίκεντρο την Καστοριά και τα αιωνόβια καλλιτεχνικά εργαστήρια των μεγάλων ζωγράφων της. Η Καστοριά παραμένει επί συνεχείς αιώνες ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα της Άνω Μακεδονίας από τον καιρό της πατρώας μας Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της λεγομένης Βυζαντινής, μέχρι τις μέρες μας. Επί χίλια και περισσότερα χρόνια, από τον 9ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, παρέμεινε επίσης μια από τις σημαντικότερες εστίες καλλιτεχνικής δημιουργίας, στον βαλκανικό χώρο, με έξοχες αγιογραφίες, φορητές εικόνες και ζωγραφιές. Φυσικό επόμενο, λοιπόν, είναι ότι πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες έως τώρα μελέτησαν, παρουσίασαν και εξιστόρησαν πολλές ιδιαίτερα σημαντικές πτυχές της. Μεταξύ αυτών και ο συγγραφέας του τόμου αυτού καθηγητής Ευθύμιος Τσιγαρίδας. Συνεπώς, σκοπός -και επίτευγμα- του έργου αυτού δεν είναι να υποκαταστήσει και πολύ ολιγότερο να επαναλάβει τα προηγούμενα σπουδαία επιστημονικά έργα αλλά να τα συμπληρώσει. Χαρακτηριστικό της ανά χείρας επιστημονικής μελέτης είναι ότι περιορίζεται αποκλειστικά στην καλλιτεχνική παραγωγή και στην εθνική κληρονομιά της περιόδου 1360-1442 την οποία ερευνά εξονυχιστικά και, νομίζουμε, εξαντλεί. [...] (Από τον πρόλογο Β' της έκδοσης)