Η καθημερινή ζωή στο Μεσαίωνα - Rowling, Marjore (Λαοί και πολιτισμοί, 1992)
Η Μάρτζορι Ρόουλιν περιγράφει στο βιβλίο αυτό το λαό που έζησε και εργάστηκε ανάμεσα στη βασιλεία του Καρλομάγνου και στον ερχομό της Αναγέννησης. Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες όλων των τάξεων και των επαγγελμάτων: φεουδάρχες και δουλοπάροικοι, χωρικοί και κάτοικοι των πόλεων, βιοτέχνες και έμποροι. Η γυναίκα του Μεσαίωνα επωμίζεται τη γενική φροντίδα του σπιτιού, αλλά και των υποθέσεων του συζύγου που συχνά βρίσκεται σε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους ή σε σταυροφορία. Αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια η ζωή των μοναχών και των λογίων κι η εργασία των κατασκευαστών εκκλησιών και των καλλιτεχνών. Τέλος, γιατροί, επιστήμονες και τεχνικοί έχουν τη θέση τους σ' αυτή τη μελέτη. Τα πολλά αποσπάσματα μεσαιωνικών κειμένων και το πλήθος των εικόνων που συνοδεύουν το κείμενο αντανακλούν τη γεμάτη ζωντάνια και ποικιλία καθημερινή ζωή της μεσαιωνικής Ευρώπης που τόσο επιδέξια φέρνει στη μνήμη μας η συγγραφέας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)