Πέρσες του Αισχύλου - Χατζηεμμανουήλ, Κώστας (Αρχαίο ελληνικό δράμα για παιδιά, 2017)
Δέκα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Αθηναίοι νίκησαν τους Πέρσες στον Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι δόξασαν το όνομα των Ελλήνων στα πέρατα της γης και τώρα απολαμβάνουν τα δώρα της ειρήνης. Οι Πέρσες, όμως, δεν μπορούν να ξεχάσουν την ταπείνωση που γνώρισαν στον Μαραθώνα. Ο βασιλιάς τους, ο Ξέρξης, διψάει για εκδίκηση. Ονειρεύεται να γίνει αυτός αφέντης ολόκληρης της γης, Ανατολής και Δύσης. Και αποφασίζει να εκστρατεύσει εναντίον των Ελλήνων, για να τους κατακτήσει. Οι Πέρσες του Αισχύλου είναι το αρχαιότερο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο ποιητής υμνεί τη νίκη του ελεύθερου ανθρώπου κατά της βαρβαρότητας και της αδικίας, γράφοντας ένα διαχρονικής αξίας έργο για την ειρήνη.