Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων δυνάμεων. Τόμος 1ος Α1 : οικονομική μεταβολή και στρατιωτική σύγκρουση από το 1500 ως το 2000 - Kennedy, Paul M. (Αξιωτέλλης, 1990)
Κρατάτε στα χέρια σας μια σημαντικότατη μελέτη, όπου ο σύγχρονος ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale, Paul Kennedy, ιχνηλατεί την άνοδο και την πτώση των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη μας κατά τους πέντε τελευταίους αιώνες. Αρχίζοντας από την άνοδο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων και τελειώνοντας με μια ευφυή ανάλυση των σύγχρονων οικονομικών και τεχνολογικών τάσεων και των επιπτώσεων τους στην ισορροπία δυνάμεων κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα, παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η αλληλεπίδραση στρατιωτικών κυβερνά την πορεία των εθνών, φωτίζει την παγκόσμια πολιτική σκηνή για τα προηγούμενα πεντακόσια χρόνια και, ακόμη περισσότερο, το κρίσιμο δίλημμα που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ, η Δυτική Ευρώπη και οι αναδυόμενες Ασιατικές δυνάμεις. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)