Η καθημερινή ζωή στις στρατιές του Αλέξανδρου - Faure, Paul, 1916- (Λαοί και πολιτισμοί, 1991)
Πολλά γράφτηκαν μέχρι σήμερα για να τιμηθούν οι αρετές ή να καταγγελθούν τα ελαττώματα του Αλέξανδρου της Μακεδονίας. Ξεχάστηκαν όμως έτσι οι μικροί, οι άσημοι, οι χωρίς μοίρα, όλοι αυτοί οι άνδρες και γυναίκες που τον ακολούθησαν και ίδρυσαν αποικίες από την Αίγυπτο ως το Τουρκεστάν και το Πακιστάν. Τη μεγάλη περιπέτεια των ανθρώπων αυτών, των Μακεδόνων και των συμμάχων τους, που αρχίζει την άνοιξη του 334 π.Χ. παρουσιάζει σε αυτό το βιβλίο ο βραβευμένος από τη Γαλλική Ακαδημία ελληνιστής Raul Faure. Βήμα προς βήμα ο αναγνώστης παρακολουθεί τα σημαντικότερα γεγονότα της μεγάλης πορείας, που περιγράφονται εδώ με τρόπο μοναδικό: στρατιωτικές επιχειρήσεις, νίκες αλλά και τρομακτικές απώλειες, συνωμοσίες, σχέσεις του στρατού με το βασιλιά που γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες όταν ο Αλέξανδρος υιοθετεί συμπεριφορές ξένες προς τη συνείδηση ελεύθερων ανθρώπων. Παρακολουθεί ακόμα το στρατό κατά τις ώρες ανάπαυλας: τη διασκέδαση, τους αγώνες που διοργανώνονταν, το κυνήγι και τα συμπόσια,και παράλληλα τη δραστηριότητα όλων όσων ακολούθησαν το στράτευμα (φιλοσόφων, γιατρών, βοτανολόγων, τεχνικών, ναυπηγών κ.α.) και που ο ρόλος τους ήταν τόσο σημαντικός, όσο και των πολεμιστών.