Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα : με 29 εικόνες εκτός κειμένου και 5 σχέδια - Ozeretzkaia, Elena Leonidova (Λαοί και πολιτισμοί, 1996)
Οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην αρχαία Αθήνα, που αποτέλεσε κλασικό πρότυπο μιας ανεπτυγμένης δουλοκτητικής δημοκρατίας. Τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ, η πόλη αυτή βρίσκεται στο απόγειο της ανάπτυξης και του πολιτισμού της. Οι γραπτές πηγές αναφέρονται κυρίως στη ζωή των αρχόντων, των εύπορων και των πλουσίων ανθρώπων. Στην Αθήνα όμως ζούσαν επίσης τεχνίτες, αγρότες, μέτοικοι και δούλοι. Σ' αυτή την πόλη έζησαν σπουδαίοι φιλόσοφοι, ρήτορες, ποιητές και καλλιτέχνες. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε πώς κυλούσε η ζωή ενός αθηναίου πολίτη, αλλά και πώς κατασκευάστηκαν τα αθάνατα μνημεία που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)