Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα - Ιωάννου, Ιουλία (Ελληνική λογοτεχνία / Λιβάνη, 2015)
Η Έλενα έχει βιώσει τα διαφορετικά πρόσωπα της ζωής σε όλη τους τη διάσταση. Από μικρό παιδί, μόλις στα δεκατέσσερα χρόνια της, αναγκάστηκε να παντρευτεί και να φύγει για την Αμερική με ένα σύζυγο που αποδείχτηκε τύραννος. Τώρα, για πρώτη φορά μετά από τριάντα ένα χρόνια, επιστρέφει στην πατρίδα της σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το πεπρωμένο της, τους δύο άντρες που έχουν σημαδέψει το είναι της με διαφορετικό τρόπο ο καθένας: το στοργικό και καλοσυνάτο Βασίλη, που την έχει τυλίξει με την άδολη αγάπη του, και τον παθιασμένο Πέτρο, που όμως σιωπά ανεξήγητα τον τελευταίο καιρό... Ποιος μπορεί να αλλάξει αυτό που η μοίρα έχει γράψει από πριν για το ρόλο του καθενός; Γιατί εκείνη είναι που γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί, εμείς είμαστε απλώς οι ηθοποιοί που εκτελούμε κατά γράμμα τις εντολές που μας δίνει. "Τι να πρωτοθυμηθεί... Πόσες αναμνήσεις, όμορφες και χαρούμενες στιγμές μπλεγμένες μέσα σε ανείπωτο πόνο, όνειρα που ναυάγησαν, λάθη και αδιέξοδοι δρόμοι σε μια διαδρομή τριάντα και πλέον χρόνων. Θα είχε τη δυνατότητα να τα φέρει όλα ξανά στη μνήμη της σε ένα ταξίδι προς το άγνωστο, στο οποίο αναζητούσε να βρει τη λύτρωση. Έφευγε από μια ζωή γεμάτη από την παρουσία αγαπημένων προσώπων, που όμως αισθανόταν ότι είχε προδώσει και πληγώσει ανεπανόρθωτα, και γύριζε σε έναν τόπο απ τον οποίο δεν είχε μνήμες, μυρωδιές, χρώματα, τα είχε καταχωνιάσει σε μια μικρή ακρούλα του μυαλού της. Νόμιζε πως είχε ένα κενό μνήμης και πως δε θα γέμιζε ποτέ. Ένιωθε πως η ζωή της είχε αρχίσει μόλις πάτησε το πόδι της στη Νέα Υόρκη, παντρεμένη με τον 'Αρη, τον τύραννο της νιότης της, που στη σκέψη του και μόνο την έπιανε οργή και αγανάκτηση. Μπορεί βαθιά μέσα της να τον είχε συγχωρέσει για τα εγκλήματά του, όταν όμως τον έφερνε στο νου της αγανακτούσε με όσα την είχε κάνει να υποφέρει, με όσα την είχε υποχρεώσει να ζήσει".