Ξυπόλυτοι ήρωες : ιστορικό μυθιστόρημα - Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, 1967- (Πατάκης, 2017)
Πρόκειται για μια ιστορία που ξετυλίγεται στη Θεσσαλονίκη τα δύο πιο κρίσιμα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής 1942-1943. Αγκαλιάζει τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην πόλη και σχετίζονται τόσο με τη δράση των οργανώσεων της Αντίστασης του ΕΑΜ-ΕΠΟΝ, όσο και με τη δράση των αρχών Κατοχής και των ταγμάτων ασφαλείας. Πλέκεται επίσης γύρω από τη δράση των ορφανών του Παπάφειου Ορφανοτροφείου, γνωστών στην πόλη ως Ξυπόλυτο Τάγμα και των γεγονότων που συνδέονται με το ξεκλήρισμα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Μια παρέα παιδιών και εφήβων ζει τα γεγονότα και πρωταγωνιστεί σ αυτά φωτίζοντάς τα μέσα από την οπτική της καθημερινής ζωής της κατεχόμενης πόλης και των ανθρώπων της, της προσπάθειας επιβίωσης κάποιων και της επικράτησης κάποιων άλλων, του αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας αλλά και για τη σωτηρία όσων κινδυνεύουν περισσότερο από τον φοβερό εχθρό. Συμφέροντα αντικρουόμενα, άνθρωποι διαφορετικοί, πλούσιοι και φτωχοί, χριστιανοί και εβραίοι, αγωνιστές της Αντίστασης και συνεργάτες των Χιτλερικών...