Η μούσα : μυθιστόρημα - Burton, Jessie, 1982- (Ξένη λογοτεχνία : Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, 2017)
Λονδίνο, 1967. Μια ζεστή μέρα του Ιουλίου, η Οντέλ Μπαστιέν ανεβαίνει τα πέτρινα σκαλιά του περίφημου Ινστιτούτου Σκέλτον του Λονδίνου, γνωρίζοντας πως η ευκαιρία που της δόθηκε να εργαστεί εκεί θα αλλάξει τη ζωή της. Αυτό που δε γνωρίζει είναι πόσο σημαντική θα είναι η πρώτη της ανακάλυψη. Αυτή ενός πίνακα που φαίνεται να είναι έργο ενός σπουδαίου ζωγράφου, που ο θάνατός του σε νεαρή ηλικία έχει στοιχειώσει για δεκαετίες τον κόσμο της τέχνης. Ισπανία, 1936. Η Όλιβ Σλος, κόρη ενός μεγάλου Βιεννέζου εμπόρου τέχνης και μιας Αγγλίδας κληρονόμου, ακολουθεί τους γονείς της στο Αραζουέλο, ένα μικρό χωριό του νότου. Η Όλιβ, που τρέφει τις δικές της καλλιτεχνικές φιλοδοξίες, θα γνωρίσει εκεί την Τερέζα και τον ετεροθαλή αδελφό της, τον ανερχόμενο καλλιτέχνη και επαναστάτη Ισαάκ Ρόμπλες... Η Μούσα είναι ένα μυθιστόρημα για την ακαταμάχητη επιθυμία, για τη δύναμη της φιλοδοξίας, για τον έρωτα, για την αυθεντικότητα και την πλάνη, και για όλους αυτούς τους τρόπους με τους οποίους οι ιδέες διαμορφώνουν και καθορίζουν τις ζωές μας. «Η ικανότητα της Burton να αναπλάθει μια εποχή, μια ατμόσφαιρα, έναν κόσμο ολόκληρο είναι μοναδική και η Μούσα της είναι το βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε αυτό το καλοκαίρι». Glamour «Ένα από τα πιο δυνατά, όμορφα και πρωτότυπα πράγματα που έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό. Εξαίσιο, σε όλα τα επίπεδα». Claire Kendal «Μια εντελώς πρωτότυπη ιστορία για τη δημιουργική ελευθερία, για την αναζήτηση της προσωπικής έκφρασης, από μια σπουδαία συγγραφέα». Publishers Weekly «Υπέροχο... Αντάξιο του Κουκλόσπιτου σε όλα τα επίπεδα, στη σμίλευση των γυναικείων χαρακτήρων, στην εξαιρετική σύλληψη του τόπου, της ατμόσφαιρας, στη γοητευτική πλοκή. Ο έρωτας, ο πόλεμος, η επιθυμία, όλα είναι εδώ». Elle