Οι Μακεδονομάχοι της Αγίας Παρασκευής Κοζάνης και άλλες ιστορίες - Μυλωνάς, Γεώργιος Δ. ([χ.ό.], 2017)
Στα απομνημονεύματά του ο στρατηγός Μακρυγιάννης έγραψε μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Πατρίς, να μακαρίζεις γενικώς όλους τους Έλληνες, ότι εθυσιάστηκαν διά σένα να σ’ αναστήσουνε, να ξαναειπωθείς μια φορά ελεύθερη πατρίδα, όπου ήσουνα χαμένη και σβησμένη από τον κατάλογο των εθνών. Όλους αυτούς να τους μακαρίζεις». Πράγματι όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα έχουμε χρέος να τους μακαρίζουμε και να τους τιμούμε. Τέτοιοι ήταν και οι Μακεδονομάχοι, που πολλοί δεν λογάριασαν τη ζωή τους για να είναι ελεύθερη η Μακεδονία.