Εις την άλωσιν της Θεσσαλονίκης - Καμινιάτης, Ιωάννης, 9ος/10ος αι. (Κείμενα βυζαντινής ιστοριογραφίας, 2000)
Ο συγγραφέας δηλώνει ότι θα μιλήσει για τρία πράγματα: από που είναι, πως είναι η Θεσσαλονίκη και πως κατάντησε στα χέρια των βαρβάρων. Θα μπορούσαμε έτσι να χαρακτηρίσουμε το έργο του ως προσωπικό χρονικό. Δεν λείπει άλλωστε από το έργο αυτό, πέρα από τις αναφορές του συγγραφέα στον αμαρτωλό τρόπο ζωής των Θεσσαλονικέων που προκάλεσε και την τιμωρία τους από τον Θεό για παιδευτικούς σκοπούς, και η επισήμανση των αιτιών που προξένησαν τελικά την άλωση.