Ιστορία - Μιχαήλ Ατταλειάτης, 11ος αι. (Κείμενα βυζαντινής ιστοριογραφίας, 1997)
Ένας δικαστής και υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βυζαντινής Αυλής εξιστορεί τα γεγονότα των ετών 1034-1079, πολλά από τα οποία έζησε ο ίδιος. Είναι η εποχή της κάμψης, των διαμαχών και των συγκρούσεων, και κυρίως η εποχή που το Βυζάντιο χάνει βαθμιαία τη Μικρά Ασία εξαιτίας της σελτζουκικής επέκτασης. Κορυφαία στιγμή της Ιστορίας, η αφήγηση της τραγικής ήττας του μαντζικέρτ που έκρινε την τύχη της βυζαντινής Μ. Ασίας.