Εγκυκλοπαιδικό προσωπογραφικό λεξικό βυζαντινής ιστορίας και πολιτισμού = Encyclopaedic prosopographical lexicon of byzantine history and civilsation. - Σαββίδης, Αλέξης Γ. Κ., 1955- (Μέτρον / Ιωλκός, 2000)
Το ΕΠΛΒΙΠ είναι συλλογικό έργο, του οποίου οι προετοιμασίες ξεκίνησαν το 1987. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 11 τόμους, με έναν συμπληρωματικό τόμο, με πίνακες βραχυγραφιών - βιβλιογραφίας και με γενικό ονομαστικό ευρετήριο των λημματογραφουμένων στο έργο προσώπων. Αναμένεται να καλύψει την προσωπογραφία της περιόδου c. 300-c. 1500 μ.Χ. με της μορφή λημμάτων για πρόσωπα, δυναστείες, οικογένειες ("οίκους") κ.λπ. της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των γειτονικών της εθνών-κρατών. Στο τέλος των λημμάτων παρατίθεται πλούσια βιβλιογραφία πηγών-βοηθημάτων, ελληνογλώσσων και ξενογλώσσων. Ο τέταρτος τόμος (Βαάνης-Βέσσας) περιλαμβάνει πάνω από 150 λήμματα, με συμπληρωματικό τμήμα προσθηκών-διορθώσεων για τους τόμους 1ο (1996), 2ο (1997) και 3ο (1998). [...]