Ιστορία σύντομος - Νικηφόρος Α', Άγιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, 758-828 (Κείμενα βυζαντινής ιστοριογραφίας, 1994)
Το έργο του Πατριάρχη Νικηφόρου, που καταγράφει τα γεγονότα από τη βασιλεία του Ηρακλείου ως και τον Κωνσταντίνο Ε, έχει ιδιαίτερη σημασία στη βυζαντινή ιστοριογραφία διότι, μαζί με τη σημαντικότατη Χρονογραφία του Θεοφάνη, αποτελούν τις μοναδικές σύγχρονες πηγές για τους «σκοτεινούς αιώνες» του Βυζαντίου. Γραμμένο σε γλώσσα σχετικά απλή, παρουσιάζει με τρόπο σύντομο και σαφή την εικόνα μιας εποχής που το Βυζάντιο μάχεται με ποικίλους εχθρούς για την επιβίωσή του.