Μεσόγειος : θάλαττα πονηροδιδάσκαλος : μελέτη της μεσογειακής ιστορίας - Horden, Peregrine (Οδυσσέας, 2004)
Μια εμπεριστατωμένη μελέτη της Μεσογείου ως συνόλου που καλύπτει περισσότερα από τρεις χιλιάδες χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγκριση Προϊστορίας, Αρχαιότητας και Μεσαίωνα. Με βάση γραπτές αναφορές, αρχαιολογικά ευρήματα, επιστημονικές εργασίες αλλά και την κοινωνική ανθρωπολογία, οι συγγραφείς προσεγγίζουν με προκλητικό και καινοτόμο τρόπο την ιστορία της Μεσογείου εξηγώντας πώς καθορίζεται η ενότητα της περιοχής και τι την κάνει τόσο ιδιαίτερη. Στα θέματα που εξετάζονται συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προγενέστερες απόψεις για τη Μεσόγειο, η ιστοριογραφία της περιοχής, η ιστορία της πρωτογενούς παραγωγής, οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, η επικοινωνία, οι ρυθμοί των τεχνολογικών και περιβαλλοντικών αλλαγών, η γεωγραφία των θρησκειών. Αναμφισβήτητα ο τόμος αυτός αποτελεί την πρώτη σημαντική εργασία μετά τη "Μεσόγειο" του Braudel.