Ο μυστικός λόγος : μυθιστόρημα - Smith, Tom Rob, 1979- (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία / Πατάκη, 2012)
Σοβιετική 'Ένωση, 1956. Μετά τον θάνατο του Στάλιν, ένα βίαιο καθεστώς αρχίζει να καταρρέει. Πίσω του αφήνει μια κοινωνία όπου οι αστυνομικοί είναι οι εγκληματίες και οι εγκληματίες αθώοι. Ο διάδοχος του Στάλιν, Χρουστσόφ, υπόσχεται μεταρρυθμίσεις. Εξακολουθούν όμως να υφίστανται ενεργές δυνάμεις που δεν μπορούν ούτε να συγχωρήσουν ούτε να ξεχάσουν το παρελθόν. Ο Λέο Ντεμίντοφ -πρώην αξιωματικός της MGB, της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας- βιώνει τη δική του κόλαση. Τα δύο κορίτσια που υιοθέτησε με τη γυναίκα του, Ραΐσα, δεν τον έχουν συγχωρήσει ακόμη για τη συμμετοχή του στην άγρια δολοφονία των γονιών τους. Και δεν είναι οι μόνες. Ο Λέο, η Ραΐσα, και η οικογένεια τους διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο από ένα πρόσωπο που μισεί τον Λέο. Ένα πρόσωπο που έχει μεταμορφωθεί στην υπεράνω πάσης υποψίας απόλυτη μορφή εκδικητή. Ο απεγνωσμένος αγώνας του Λέο να σώσει την οικογένεια του θα τον παρασύρει από τα άγρια σιβηρικά γκουλάγκ στα βάθη του εγκληματικού υπόκοσμου, και από εκεί στην καρδιά της ουγγρικής εξέγερσης - και στα έγκατα μιας κόλασης όπου η λύτρωση είναι εύθραυστη σαν το γυαλί. "Η πένα του Σμιθ χαρίζει στην πλοκή έναν παλμό ανάτασης εφάμιλλο του Ντίκενς και του Κόνραντ... με θεματικό πλούτο και λεπτές ηθικές αποχρώσεις". (New York Times) "Ένα επικό ταξίδι στο ρημαγμένο σιβηρικό τοπίο του τρομερού Γκουλάγκ 57. Όπως και στο "Παιδί 44", η ιστοριογραφία του Σμιθ είναι ακριβής, ενώ η προηγούμενη θητεία του ως σεναριογράφου έχει καλλιεργήσει το αισθητήριό του για το χτίσιμο μιας σφιχτοδεμένης πλοκής. Οι αποκαλύψεις και οι ανατροπές κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη". (The Herald) "Ατμοσφαιρικό θρίλερ γεμάτο ένταση και συνεχείς κορυφώσεις... Είναι πραγματικά εκπληκτική η ικανότητα του Σμιθ να αποτυπώνει την παράνοια και τον ίλιγγο της μετασταλινικής εποχής σε όλη της τη μουντή μεγαλοπρέπεια. Η σφιχτοδεμένη πλοκή του ξεδιπλώνεται σαν τρένο γεμάτο κρατουμένους των γκουλάγκ. Ο Λέο είναι εντέλει ένα ιδιοφυές δημιούργημα: έντιμος, ακούραστος και υπέροχα πολύπλοκος". (Kirkus Reviews)