Ο κόσμος του Όμηρου - Vidal-Naquet, Pierre, 1930-2006 (Εξάντας, 2002)
Ο Πιερ Βιντάλ Νακέ εξηγεί το μυστήριο του ενός Ομήρου ή των πολλών Ομήρων. Χαρτογραφεί τους τόπους της μάχης, τους σταθμούς ή το ταξίδι. Μας δείχνει πώς ο Όμηρος περιγράφει με τον τρόπο του τα πρώτα δείγματα της δημοκρατικής κοινωνίας με τις σχέσεις μεταξύ ελεύθερων πολιτών και δούλων, μεταξύ πολιτισμένων Ελλήνων και βαρβάρων, μεταξύ ανθρώπων και θεών. Αποκαλύπτει αυτό που λένε τα αρχαιότερα κείμενα για τον πόλεμο, το θάνατο και το επέκεινα, και για την εξουσία.