Πράκτορας 6 : μυθιστόρημα - Smith, Tom Rob, 1979- (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία / Πατάκη ;, 2015)
ΤΡΕΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΔΥΟ ΦΟΝΟΙ, ΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ 6; Tο Παιδί 44 έκανε τεράστια αίσθηση και σηματοδότησε την εμφάνιση ενός μεγάλου συγγραφικού ταλέντου στον χώρο της σύγχρονης πεζογραφίας. Χαρακτηρίστηκε από τον NPR ως ένα από τα κορυφαία εκατό θρίλερ όλων των εποχών, μπήκε στις λίστες με τα ευπώλητα διεθνώς, απέσπασε τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger Award και ITW Thriller Award for Best First Novel, ενώ ήταν υποψήφιο για το βραβείο Man Booker. Η λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αγάπη και στην εμμονή αποτυπώνεται στο χαρτί, καθώς ο Λέο Ντεμίντοφ, ο ήρωας που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο με το Παιδί 44, αγωνίζεται να ξεμπλέξει τα νήματα μιας ολέθριας συνωμοσίας που απειλεί να καταστρέψει ό,τι αγαπά. Ο Λέο δεν ανήκει πια στη μυστική αστυνομία της Μόσχας. Όταν όμως η γυναίκα του και οι κόρες του προσκαλούνται να συμμετάσχουν σε μια «Περιοδεία Ειρήνης» στη Νέα Υόρκη, κυριεύεται αυτόματα από υποψίες. Μετά την απαγόρευση προς εκείνον να συνοδεύσει την οικογένειά του, ο Λέο, εγκλωβισμένος στην άλλη άκρη του κόσμου, παρακολουθεί ανίσχυρος τα γεγονότα που εκτυλίσσονται καταιγιστικά στη Νέα Υόρκη και τα αγαπημένα του πρόσωπα να παρασύρονται σε μια δίνη πολιτικής συνωμοσίας και προδοσίας με τραγική κατάληξη. Αποφασισμένος να ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα στη Νέα Υόρκη, ο Λέο παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Αποδύεται σε ένα ανθρωποκυνηγητό που θα διαρκέσει δεκαετίες και θα τον παρασύρει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, από τη Μόσχα μέχρι τα βουνά του σοβιετοκρατούμενου Αφγανιστάν και από εκεί στους σκοτεινούς και επικίνδυνους δρόμους της Νέας Υόρκης, σε μια εναγώνια αναζήτηση του ανθρώπου που γνωρίζει την αλήθεια: του Πράκτορα 6. Ένα καταιγιστικό θρίλερ και, ταυτόχρονα, ένα μυθιστόρημα εκπληκτικής έντασης, που αποτυπώνει αριστοτεχνικά την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της Σοβιετικής Ένωσης της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.