Εκτός των τειχών - Fernandez Santos, Jesus, 1926-1988 (Σύγχρονη λογοτεχνία / Ζαχαρόπουλος, 1989)
Στο πενιχρό και παραισθησιακό περιβάλλον μιας μονής, στην ξοδεμένη Ισπανία μετά το θάνατο του Φιλίππου Β συνυφαίνονται έξυπνα η κρυφή βία, η συγκρατημένη σεξουαλικότητα και ο μυστικισμός σε μια αντιπαράθεση χαρακτήρων, δοσμένα σε μια πρόζα αδιάπτωτης και αξιοθαύμαστης εκφραστικής έντασης. Μια καλόγρια αφηγείται την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο. Μιλάει για όσα συμβαίνουν και προπάντων για το δεσμό της σε μια άλλη καλόγρια, για ένα πάθος που φλογίζει και τις δύο, στο οποίο υπάρχουν ανάμεικτα η θρησκευτική πίστη και η φωνή της σάρκας, η λαχτάρα για πνευματική ανάταση και η έλξη που δημιουργούν οι αισθήσεις. Η μια καλόγρια-η αγία-ασκεί ισχυρότατη επίδραση πάνω στην άλλη και εκπορθεί τη θέλησή της. Ένα φτιαχτό θαύμα έχει ως αποτέλεσμα να συγκλονίσει και να διχάσει μια ολόκληρη μοναστική κοινότητα και ένα χωριό. Τι θα συμβεί στο τέλος; Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει απο την ιστορία αυτή;