Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας - Δήμου, Νίκος, 1935- (Βιβλία του Νίκου Δήμου ;, 2005)
Ένα βιβλίο που έγινε πια κλασικό. Πικρό κείμενο αυτογνωσίας, έθεσε μετά η δικτατορία με το δικό του σαρκαστικό τρόπο το θέμα της νεοελληνικής ταυτότητας. Από τότε ανατυπώνεται συνέχεια, έχοντας πουλήσει πάνω από εκατό χιλιάδες αντίτυπα.