Ηράκλειος ο πρώτος σταυροφόρος : οι ιεροί πόλεμοι του Βυζαντίου - Regan, Geoffrey (Ιστορία / Ενάλιος, 2006)
Για τους περισσότερους, οι Σταυροφορίες συνδέονται με πάνοπλους ιππότες της Δύσης που ξεκινούν από τη Δυτική Ευρώπη με προορισμό την Παλαιστίνη, για να απελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους από τους Σαρακηνούς. Ωστόσο, ο μέγας Βυζαντινός αυτοκράτωρ Ηράκλειος, τον έβδομο αιώνα έκανε τη δική του σταυροφορία εναντίον των Περσών οι οποίοι είχαν εισβάλει στη Μικρά Ασία, αφού προηγουμένως είχαν καταλάβει μεγάλα τμήματα της αυτοκρατορίας - τη Συρία, την Καππαδοκία, την Αρμενία, τα Ιεροσόλυμα, όπου αιχμαλώτισαν τον πατριάρχη και άρπαξαν τον Τίμιο Σταυρό. Στη στιγμή της μεγάλης κρίσης, κι ενώ το Βυζάντιο κινδύνευε να χαθεί, ο Ηράκλειος σήκωσε τα λάβαρα του πολέμου και στην αποφασιστική μάχη στη Νινευί, κατατρόπωσε τους Πέρσες του Χοσρόη. Κατόπιν εισήλθε θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα και αποκατέστησε τον Τίμιο Σταυρό στη θέση του.