Οικονομικός - Ξενοφών, π. 430-π. 350 π.Χ. (Αρχαίοι συγγραφείς ;, 2007)
Ο "Οικονομικός" του Ξενοφώντα είναι το μοναδικό κείμενο που ανοίγει μια συζήτηση για τον "Οίκο" στην ελληνική λογοτεχνία. Διεξάγεται συζήτηση για τον ορισμό της οικονομίας και γίνεται έπαινος της γεωργίας, που θεωρείται η πιο ευγενής απασχόληση. Η συζήτηση προεκτείνεται στο γάμο και στα καθήκοντα της γυναίκας στο σπίτι, στα πλεονεκτήματα της τάξης και στο είδος της ζωής που οφείλει να έχει η γυναίκα, για να διατηρεί σε καλή κατάσταση τα υπάρχοντά της και σε αρμονία τις σχέσεις της. Ο αναγνώστης θα βρει πληροφορίες σχετικά: - με το γάμο και τις υποχρεώσεις των συζύγων, οικονομικές και άλλες, - τη διαχείριση του νοικοκυριού, του "οίκου" - τη γεωργική εργασία και τα κέρδη από τα προϊόντα της Αττικής τον 4ο αι. π.Χ. - τη συμμετοχή των δούλων στην οικονομική ζωή, τη συμπεριφορά των αφεντικών και της πόλης ενγένει προς αυτούς. Πρόλογος: Δημήτρης Λυπουρλής, ομότιμος καθηγητής στου Α.Π.Θ. Εισαγωγή, περίληψη, σχόλια: Έφη Δημητριάδου - Τουφεξή. Περιέχεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά.