Οι βιβλιοθήκες στον αρχαίο κόσμο - Casson, Lionel, 1914-2009 (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2006)
Σ' ένα θαυμαστό ταξίδι από την αρχαία Εγγύς Ανατολή, γύρω στο 3000 π.Χ., την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη ως τη λατινόφωνη Δύση και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων, ο συγγραφέας αφηγείται την ίδρυση και την εξέλιξη των βιβλιοθηκών (βασιλικών, δημόσιων και ιδιωτικών), ερευνώντας παράλληλα και όλα τα συναφή ενδιαφέροντα θέματα: - Ποια ήταν η σχέση ανάμεσα στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου και την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών; - Τι συνέβαλε στη δημιουργία των δημόσιων βιβλιοθηκών, ιδίως της μεγάλης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας; - Τι βιβλία περιείχαν οι αρχαίες βιβλιοθήκες και πώς τα αποκτούσαν; - Πώς γινόταν η έκδοση ενός βιβλίου στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο; - Πώς οι διαφορετικοί χρήστες (βασιλείς, λόγιοι, ιερωμένοι) και τα διαφορετικά είδη "βιβλίου" (πήλινες πινακίδες, κύλινδροι, κώδικες) επηρέασαν τη μορφή και την οργάνωση των βιβλιοθηκών; - Πώς επηρέασε το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών ο χριστιανισμός; Η γλαφυρή ανάπτυξη της πλούσιας αυτής ύλης, που κερδίζει χρώμα και ζωντάνια χάρη στα άφθονα, συνήθως χιουμοριστικά, παραθέματα από αρχαίες πηγές και την αντιπροσωπευτική εικονογράφηση, εγγυάται την απόλαυση του μη ειδικού αναγνώστη, ενώ παράλληλα οι σημειώσεις προσφέρουν στον ειδικό μελετητή σχολαστική βιβλιογραφική τεκμηρίωση.