Μουσολίνι - Guichonnet, Paul (Que sais-je? : Τι γνωρίζω, 2007)
Το φασιστικό καθεστώς που έχτισε τα θεμέλιά του επάνω στην προσωπαγή εξουσία και στη βία, κυριάρχησε την Ιταλία επί είκοσι πέντε σχεδόν χρόνια. Για πρώτη φορά μετά τον χρυσό αιώνα της Αναγέννησης, η ιταλική χερσόνησος επηρέαζε το πεπρωμένο της Ευρώπης -αλλά προς μία αρνητική κατεύθυνση που θα οδηγούσε τη χώρα στην ήττα και στην καταστροφή. Ο φασισμός, ο οποίος ισχυριζόταν ότι εγκαθίδρυε μία νέα πολιτική και κοινωνική τάξη, δημιουργούσε τη δική του σχολή στον Μεσοπόλεμο. Από αυτήν προέκυψαν άμεσα οι δικτατορίες -συμπεριλαμβανομένης και της πλέον ολέθριας όλων, του ναζισμού- που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις δημοκρατικές. Έτσι, ο φασισμός, του οποίου τα επακόλουθα δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως ακόμη, είναι ένα από τα μείζονα πολιτικά φαινόμενα του πρώτου ημίσεως του 20ου αιώνα. [...]