Ναπολέων - Lentz, Thierry (Que sais-je? : Τι γνωρίζω, 2007)
Από το νησιωτικό περιβάλλον καταγωγής του μέχρι τις νεανικές του δεσμεύσεις, από την ευγενή παλαιο-καθεστωτική προέλευσή του μέχρι την επιλογή του να υπηρετήσει (και να χρησιμοποιήσει) την Επανάσταση, από την αρχή της σταδιοδρομίας του μέχρι την ανέλιξή του στα ανώτατα αξιώματα, από τη δόξα του μέχρι την πτώση του, τίποτα δεν αξίζει να παραληφθεί (ή ξεχαστεί) για να φωτιστούν η πολιτική ζωή και το έργο του Ναπολέοντα, και για να επιχειρήσουμε να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την προσωπικότητα αυτή που γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη από τις (μεταγενέστερες) εξάρσεις του θρύλου της. Φαντάζεστε σίγουρα ότι οι περιορισμοί (που συμβάλλουν από την άλλη πλευρά στην επιτυχία) της συλλογής "Τι γνωρίζω;" δεν επιτρέπουν να παραθέσουμε εδώ μια νέα αναλυτική μελέτη της ζωής του Ναπολέοντα.