Οι ημερομηνίες της αρχιτεκτονικής : από το 1850 μέχρι σήμερα - Monnier, Gerard, 1935- (Que sais-je? : Τι γνωρίζω, 2007)
[...] Η παρούσα χρονολογική κατάταξη δεν περιορίζεται στα σημαντικότερα έργα και στην αναφορά των δημιουργών τους ήταν απαραίτητο να βγούμε από αυτό το στενό πλαίσιο, περιλαμβάνοντας στην απογραφή μας οικοδομήματα τα οποία σηματοδότησαν τις τρέχουσες εξελίξεις, σχέδια, αλλά και διεθνείς εκθέσεις, που αποτελούν αξιοσημείωτα πλαίσια ανταλλαγών, επιδείξεων και αντιπαραθέσεων· έπειτα σημειώσαμε τα κύρια σημεία της ιστορίας των κατασκευαστικών τεχνοτροπιών, όπως επίσης και όσα μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία που ακολούθησαν οι κύριοι δημιουργοί του κόσμου της αρχιτεκτονικής· αναφέρονται εξ` άλλου οι ημερομηνίες που σηματοδοτούν την ιστορία της νομοθεσίας και των θεσμών της αρχιτεκτονικής και της πατροπαράδοτης κληρονομιάς. Τέλος, για να απεικονίσουμε την εξέλιξη των ιδεών και των κέντρων ενδιαφέροντος, σημειώσαμε τις κύριες εκδόσεις έντυπου υλικού. [...]