Ιησούς - Perrot, Charles, 1929- (Το Βήμα γνώση : Que sais-je = Τι γνωρίζω, 2007)
Είναι άραγε δυνατόν να γράψει κανείς ένα ιστορικό βιβλίο για τον Ιησού της Ναζαρέτ και πώς μπορεί να επιτύχει κανείς ένα τέτοιο στόχο; Σε ποιο βαθμό η ιστορική έρευνα επιτρέπει στο συγγραφέα να στηριχτεί σε ισχυρές βάσεις; Εκ πρώτης όψεως, θα είχε κανείς σοβαρούς λόγους να δηλώσει ότι παραιτείται από μια παρόμοια προσπάθεια. Επισημαίνουμε εξ αρχής τη σχετική πενιχρότητα των πληροφοριών που προέρχονται από τα Ευαγγέλια, αλλά και την ιδιαιτερότητα αυτών των πηγών, οι οποίες είναι επηρεασμένες από την πίστη των χριστιανών στην Ανάσταση. Ως εκ τούτου, η ιστορική αναζήτηση μοιάζει συχνά παγιδευμένη ανάμεσα σε μια ελάχιστη κριτική αποδοχή των τεσσάρων Ευαγγελίων και σε μια απόρριψη, επίσης αδικαιολόγητη, κάποιων έστω και έγκυρων δεδομένων σχετικά με το θέμα. [...] Charles Perrot, ομότιμος καθηγητής του Καθολικού Ινστιτούτου του Παρισιού.